27 Ogos 2011

10. HADIAH ATAU SUMBANGAN

Jangan beri hamper sebagai rasuah - SPRM


KUALA LUMPUR 26 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menasihatkan rakyat di negara ini agar tidak terlibat dalam pemberian atau penerimaan hamper untuk tujuan rasuah, khususnya ketika musim perayaan sekarang.

Kecenderungan untuk memberi atau menerima hadiah seperti hamper sering terjadi atas alasan pemberian kepada sahabat atau kenalan.

Menurut kenyataan SPRM, meskipun pemberian hadiah itu hanya bertujuan mengeratkan persahabatan, penjawat awam perlu akur kepada peraturan sedia ada mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 3 Tahun 1998.

"Pegawai-pegawai perkhidmatan awam dinasihatkan agar tidak menerima sebarang hadiah yang berunsur rasuah atau diketahui diberi secara rasuah untuk melakukan atau tidak melakukan sesuatu perkara berkaitan dengan urusan rasmi.

"Mana-mana orang yang diberi, dijanjikan atau ditawarkan apa-apa suapan dengan melanggar peruntukan di bawah Seksyen 25 Akta SPRM 2009," kata kenyataan itu.


(UTUSAN MALAYSIA)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails