2 Oktober 2011

15. SINGGAH SELALU DI MASJID

Suatu hari dalam bulan September 2011, ketika berada di Johor Bahru saya sempat makan bersama beberapa staf penjara di Restoran Singgah Selalu, Danga Bay. Semasa sedang makan, Amin menceritakan kepada kami bahawa setiap kali ia pulang ke kampungnya di Masjid Tanah Melaka ia mesti menjengah atau singgah di rumah Pak Longnya kerana ia sangat terhutang budi kepadanya. Semenjak kecil hinggalah ke universiti selain daripada ibubapanya, Pak Longlah orang yang selalu membantunya termasuk memberinya wang dan keperluan sekolah.

Disebabkan terhutang budi itulah Amin selalu ingat pada Pak Long dan akan singgah di rumahnya setiap kali ia pulang ke kampung.

Di sini marilah kita renung bersama. Berapa banyakkan budi dan rahmat yang Allah Yang Maha Esa berikan kepada kita. Jika budi Pak Long itu kita boleh ukurkan tetapi rahmat Allah tidak terhitung banyaknya. Sudah berapa kali kita ditimpa sakit dan pelbagaipenyakit sejak dari kecil sehingga sekarang dan dengan rahmatNya jua kita sentiasa diberi kesembuhan daripada penyakit tersebut. Cuba bayangkan jika sakit dan terus sakit dan tidak dapat disembuhkan. Pastinya meranalah hidup kita. Itulah kebesaran Allah yang sentiasa memberi rahmat kepada kita.

Apakah harus kita lakukan sebagai tanda kesyukuran kita kepadaNya? Jika dengan sedikit pertolongan Pak Long kepada Amin, kita sudah menjengah dan sanggup singgah ke rumahnya setiap kali balik kampung maka kenapakah kita tidak sanggup untuk menjengah atau singgah ke Rumah Allah yakni masjid atau surau setiap kali masuk waktu solat fardu lima kali sehari semalam. Setiap waktu yang kita singgah bukanlah mengambil masa yang lama sangat, paling lama 20 minit.

Jika kita singgah di Rumah Allah (tunaikan solat fardu), bukan setakat kita ingin menunaikan kewajipan sebagai seorang insan tetapi kita pula diberi pahala sebanyak 27 kali ganda berbanding jika kita bersolat di rumah.

Oleh itu sebagai tanda kesyukuran kepada Allah marilah kita sama-sama menjengah atau singgah Rumah Allah untuk menunaikan solat fardu lima waktu. Kita hanya menjalankan kewajiban untuk bersolat jemaah dan ingat, soal ganjaran pahala biarlah Allah sahaja yang akan menentukannya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails