5 Oktober 2011

16 JERRY RICETetapi saya merasakan bahawa sebahagian besar daripada kita di dunia hari ini memberi keutamaan kepada kepentingan peribadi kita.
(Paul Hoffman)


Seorang pemain American football yang sangat popular di USA ialah Jerry Rice. Semasa mula-mula beliau terlibat dengan pasukannya beliau dihendaki oleh jurulatihnya menjalani latihan yang lasak setiap hari iaitu berlari menaiki bukit yang rendah (50 meter) sebanyak 20 kali pergi-balik sejauh kira-kira 1 kilometer.

Sepanjang masa latihan beliau pernah merasakan tidak tahan dengan cara tersebut dan pulang ke rumahnya untuk tidak meneruskannya lagi. Ketika di rumah beliau terfikir bahawa jika beliau mengutamakan pasukannya beliau perlu meneruskan latihan lasak itu walaupun berdepan dengan keletihan dan kepenatan. Lantas beliau menukar fikirannya dan menuju semula ke bukit itu untuk meneruskan latihan. Corak latihan lasak ini tidak mampu dilakukan oleh pemain-pemain sepasukannya yang lain.

Akhirnya beliau menjadi seorang pemain American football yang sangat terkenal kerana banyak membantu pasukannya dalam memenangi perlawanan yang diadakan.

Anda perlu tahu perkara mana yang lebih utama dan kurang. Kejayaan atau kegagalan anda dalam menentukan keutamaan boleh memberi kesan kepada diri anda seperti anda mungkin akan menjadi seorang yang berjaya dan dihormati atau gagal dan kecewa. Dalam kes di atas, Jerry Rice mungkin tidak menjadi seorang yang berjaya dan popular jika ia tidak meletakkan keutamaan kepada pasukannya tetapi meletakkan kepentingan peribadinya seperti memilih untuk tidak meneruskan larian lasak mendaki bukit akibat kepenatan. Akan tetapi disebabkan beliau memberi keutamaan kepada pasukannya akhirnya beliau berjaya mencipta nama sebagai pemain American fooball yang terkenal.

Anda pasti akan berdepan dengan beberapa pilihan pada setiap hari. Jika anda merupakan seorang pekerja mungkin anda akan berdepan dengan pilihan untuk melakukan beberapa perkara dalam masa yang terhad seperti:

a) menyiapkan tugas yang penting atau kurang penting

b) membuat kerja rasmi atau peribadi

c) menyemak dokumen organisasi atau peribadi 

d) menggunakan internet untuk menyelesaikan masalah organisasi atau peribadi

e) bertugas di luar kawasan atas kepentingan organisasi atau peribadi

f) menghadiri mesyuarat di pejabat yang penting atau di luar yang kurang penting

g) minum di kantin yang disediakan oleh organisasi atau di luar

h) banyak berbincang hal pejabat atau hal peribadi semasa waktu pejabat

Oleh itu sekiranya anda berdepan dengan beberapa pilihan seperti di atas atau lain-lain anda hendaklah membuat pilihan yang lebih utama kerana ia akan membantu anda untuk menjadi seorang pekerja atau insan yang bertanggungjawab, jujur dan ikhlas.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails