15 Oktober 2011

NASIHAT UNTUK THE RED WARRIORS

Pada 14 Oktober 2011 bertempat di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV pasukan The Red Warriors Kelantan kalah secara agregat 3-5 kepada pasukan Terengganu dalam peringkat suku akhir Piala Malaysia 2011.

Saya ingin menasihatkan kepada kepada KAFA jika ingin terus melihat pasukan Kelantan maju jaya pada masa depan hendaklah memastikan semua pemain bermain secara profesional bukan lagi emosional dan perlu bijak dalam melihat percaturan pihak lawan.

Sejarah telah mengajar anda bagaimana sebelum tahun 2008, pasukan Kelantan sudah tiada lagi di hati peminat Kelantan kerana setiap kali ingin melangkah ke peringkat yang lebih jauh seperti separuh akhir atau akhir kita dapati ramai pemain bermain dengan emosi atau mungkin pada mulanya mereka tenang tetapi setelah digeletek atau diprovokasi oleh pemain lawan maka terus melenting sehingga seolah-olahnya mereka berada di medan perang bukan lagi di atas padang bola sepak yang memerlukan ketenangan dan ketangkasan dalam setiap perlawanan.

Walaupun kita tidak boleh membandingkan dengan pasukan kelab Eropah seperti Manchester United atau Bayern Munich tetapi anda sepatutnya meniru sikap profesinal pemain mereka. Kalau setakat dijatuhkan walaupun agak kuat oleh pemain lawan namun mereka cuma ketawa atau senyum sahaja dan mereka jarang hendak membalas dendam.

Itulah yang menyeronokkan penonton. Penonton bukan mahu melihat kekasaran, pergaduhan atau pemain dibuang padang tetapi ingin melihat satu corak permainan yang cantik, bersih, bersemangat, kesungguhan, profesional dan menghiburkan walaupun kalah tidaklah menjadi kekecewaan sangat.

Akan tetapi jika anda terus bermain secara emosi dan mudah diprovokasi maka lama kelamaan anda akan kehilangan ramai peminat dan akhirnya pasukan The Red Warriors akan kembali merudum seperti sebelum tahun 2008.

Mudah-mudahan pandangan dan nasihat ini boleh dijadikan salah satu daripada beberapa maklum balas kepada pihak KAFA untuk terus mengekalkan populariti pasukan Kelantan seperti sekarang ini. Jangan putus asa, terus berusaha dengan lebih profesional dengan memperbaiki segala kelemahan bagi mencipta kejuaraan pada tahun depan.  Buatlah penambahbaikan secara berterusan agar The Red Warriors menjadi pasukan gergasi bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di Asia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails