24 Oktober 2011

YUE YUE

Seorang pengutip sampah perempuan di Foshan, China, pada 13 Oktober 2011 ketika sedang berjalan di sebuah jalan raya telah ternampak seorang kanak-kanak perempuan, Yue Yue, berumur dua tahun sedang terbaring berlumuran dengan darah akibat dilanggar dan digilis sebanyak dua kali oleh dua buah van. Ia terus mengangkat Yue Yue dan sejurus kemudian diambil oleh emaknya untuk dibawa ke hospital.

Setelah beberapa hari tinggal di hospital akhirnya Yue Yue meninggal dunia akibat beberapa organnya tidak dapat berfungsi. Kejadian menyayat hati itu dirakam melalui CCTV dan disalurkan menerusi Twitter dan Facebook.

Apa yang menarik perhatian masyarakat dunia ialah tentang sikap yang ditunjukkan oleh pengutip sampah yang tidak membiarkan Yue Yue daripada hancur digilis oleh kenderaan yang lain pula. Sebelum Yue Yue diangkat terdapat 18 orang yang lalu di situ dan melihat Yue Yue tetapi tidak seorang pun yang sanggup mengangkatnya kecuali pengutip sampah yang merupakan orang yang ke-19.

Yue Yue sedang diangkat oleh pengutip sampah

Pengutip sampah bukanlah orang yang berada dan berkedudukan. Hidupnya sekadar kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang. Tiada anak-anak kecil yang bercita-cita mahu menjadi pengutip sampah apabila besar nanti. Akan tetapi walau pun dia miskin namun hatinya tetap kaya dan mulia. Allah tidak sekali memandang seseorang kerana kedudukan atau harta kekayaan yang ia miliki tetapi ia dinilai kerana sikapnya  yang berperi kemanusiaan, kasih sayang, bantu membantu, bertaqwa dan beriman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails