19 Januari 2014

LIMA PERKARA UNTUK PESARA

Oleh: Rich Von Voigt

Saya telah bersara selama lebih 15 tahun, dan sama sekali tidak menyesal bersara awal. Saya berkhidmat selama 30 tahun dengan dua jabatan dan telah berjaya berkhidmat dengan baik.

Profesion itu sangat mencabar tetapi banyak memberi pengajaran berguna kepada saya. Kami pakai uniform warna biru, kelabu, hijau dan coklat - pakaian seragam setiap gaya, dengan reka bentuk yang berbeza pada lencana kami.

Ia adalah satu profesion seperti yang lain juga. Jadi apa yang berlaku kepada kita apabila kita memisahkan daripada profesion itu dan kembali semula ke dalam kehidupan awam?

Bagi saya, peralihan itu mudah. Saya telah lakukan sewaktu berusia 51 tahun - penat mengejar pangkat dan penat dengan setiap perubahan. Saya sedar hanya masa untuk saya bertindak melakukan sesuatu yang terbaik.

Saya mencuba pelbagai kerja sehinggalah saya menemui pekerjaan yang sesuai dengan saya. Saya pernah cuba menjadi petani untuk seketika.

Bagi sesetengah orang, persaraan boleh membuat anda merasa sendirian. Anda bukan lagi berada dalam satu organisasi besar. Anda hanya bersendirian sebagai orang awam.

Ramai di antara kita masih bersikap seperti penguatkuasa walaupun sudah di alam persaraan. Kita masih terbawa-bawa seperti masih bertugas dengan naluri pengawasan dan mahu melakukan apa yang betul jika berlaku sesuatu perkara di depan mata.

Anda harus tahu perbezaannya, anda tidak lagi mempunyai gigi untuk menggigit.

Lima perkara untuk anda ingati:

1 - Rileks dan santai! Nikmatilah udara nyaman dan segar anugerah Tuhan setiap hari.

2 - Buat pilihan yang bijak. Tidak melibatkan diri dan keluarga anda dengan perkara remeh dan tidak berfaedah.

3 - Ingat anda bukan lagi ada kuasa seperti sebelum anda bersara. Anda bukan lagi penguatkuasa walaupun anda pernah memegang tugas itu. Jangan beritahu orang ramai bahawa siapakah anda pada suatu masa dahulu.

4 - Anda tidak mempunyai jabatan sokongan, tidak ada peguam pembela untuk membantu anda. Anda hanya seorang diri. Jika anda betindak seperti sewaktu anda bertugas bererti anda berhadapan dengan risiko yang besar.

5 - Jika anda mendapati diri anda dalam situasi cemas seperti seorang perompak meminta semua pelanggan bank termasuk anda untuk meniarap, patuhilah arahan mereka kerana tindakan anda itu boleh menyelamatkan nyawa anda. Jangan cuba melawan mereka kerana anda sudah tidak ada pistol lagi.

Selain daripada itu carilah hobi sepertii memancing, bermain golf atau menunggang motosikal.

Anda telah memperoleh hak untuk berehat dengan tenang.

Anda mungkin berasa bersendirian, tetapi anda telah menyertai barisan ribuan orang yang sedang menikmati kehidupan bahagia, perkara bermanfaat ini sedang saya lakukan. Rupanya saya bukan bersendirian tetapi berada dalam lingkungan masyarakat yang lebih besar dengan cara saya sendiri.

Kehidupan menjadi baik jika anda belajar bagaimana untuk memisahkan diri dari profesion itu. Nikmatilah!....

Apr 1, 2015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Biodata

Wan Mohamad Nazarie bin Wan Mahmood dilahirkan pada 6 Ogos 1959 di Kota Bharu, Kelantan. Memiliki bacelor ekonomi drp Universiti Malaya pada tahun 1984.

Bertemu jodoh dengan seorang gadis dari Muar, Norsina Panot pada tahun 1981 dan memperolehi lima orang anak iaitu Wan Nur Fazni (USIM), Wan Fahmi (University of Edinburgh), Wan Farhan (Bisnes), Wan Fadhlin Sakina (SMS Ulu Selangor) dan Wan Fakhruddin Atiqi (Darjah 1).

Mula berkhidmat dengan kerajaan Malaysia di Jabatan Penjara sebagai Timbalan Penguasa Penjara pada tahun 1.8.1985.

(21 May 2014: Latest updated)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails